22 Aralık 2010 Çarşamba

Yürüyüş/Koşu bandı için önemli bilgiler

Koşu bantlarındaki bant esnekliğinin yeterli derecede olmasına rağmen, bantların yeni kullanıcıları, dizlerindeki ve bileklerindeki ağrılardan şikayet etmektedirler.  Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, koşu bandında iyi bir spor ayakkabısının kullanılmaması hatta ayakkabısız, çorapla yürünülmesi/ koşulmasıdır.  Uzun mesafe yürüyüş/koşu için spor ayakkabıları satın alırken, bir ayakkabıda, en üst seviyede tampon özelliği, denge ve dayanıklılık aranmalıdır.  Tampon özelliği ve destek ortataban’dan gelir, bu yüzden özellikle ayakkabı satıcınıza bu özelliğe sahip ayakkabılar içinde hangilerinin en iyisi olduğunu sormanız gerekir.  İnsanlar ağırlıklarını ayaklarının dış yada iç taraflarına verirler. Bu özelliğinize göre satıcınızla beraber ayaklarınıza en uygun ayakkabıyı seçmeye özen gösteriniz.  Böylelikle yüksek kalitede size uygun bir ayakkabı ile uzun mesafe koşuya başladığınızda ayak bileğinizdeki destek sağlanmış olacaktır.  Eğer ayakkabınız iyi bir tampon özelliğine sahipse, eklemlerinize uygulanan ağırlığın etkilerini azaltacağından, spor sonunda daha az diz ve sırt ağrısı oluşacaktır. 
Ayakkabılarınız tamam ama hemen en yüksek hızda koşmaya başlanır mı?  Spor yaparken yada yaptıktan sonra oluşan şikayet hatta sakatlıkların büyük bölümü, ısınmadan spora başlanmasından kaynaklanmaktadır. Spor öncesinde ve sonrasında yapılan kaslarınızı germe ve ısınma hareketleri sizi ve vucudunuzu spora hazırlar.  Böylece spor sonrası kas kasılmalarına (hamlamaya) hemde yorgun düşmenize engel olur. 

Spor yapılan süre ile ilgili hatalar da sakatlanma ve kas yorgunluklarına sebep olabilmektedir. Ne kadar yapılırsa o kadar faydalı olduğu düşünülerek vucudun kaldırabileceğinden fazla spor yapmak oldukça zararlı olabilmektedir.  Uzmanların tavsiyesi iki günde bir, 30 dk.yı geçmeyen yürüyüşler ve koşular yapmaktır.  Başlangıç seviyesi için 4.0-4.5 km/h hız yeterlidir.  Daha sonra, kondisyon durumuna göre hız yükseltilebilir.  Yürüyüş ile başlanıp hafif tempolu koşulursa kaslardaki baskı daha az ve spor sonrası yorgunluk minimum olacaktır.

5-10 dakikalık ısınma egzersizlerinizi yaptıktan sonra koşu bandını günde/haftada kaç saat kullanmalısınız?  Spor yapmak için ideal zamandan söz etmek mümkün değildir.  Kimileri için ideal zaman sabah kimileri için akşamüzeri saatleri olabilir.  Uzmanlara göre yemek öğünlerinizden 1-2 saat önce yada sonra ve yatmadan 1-2 saat önce spor yapmamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Yürüyüş/koşu türü sporların sabah saatlerinde yapılması tavsiye edilmektedir.  

Eğer spora yeni başladıysanız, kiloluysanız ya da belli bölgelerinizde birikmiş fazla yağlardan kurtulmak ise amacınız; kilo verdirici bir egzersiz programının gözlemlenebilir bir etkisini hızla görebilmek için, kilo fazlalığınıza bağlı olarak, 2-6 ay boyunca egzersizi aksatmadan gün aşırı devam etmelisiniz.  Eğer aşırı kiloluysanız bu süre daha da uzun olabilir. Belirtilen süreler kişinin metabolizma hızı ve sürdürdüğü diyetin verimliliğine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.  Ancak unutmayınız ki spor bir yaşam biçimidir ve hayatınız boyunca sağlığınız için olmazsa olmazlardan biridir. Dolayısı ile ideal kilonuza ulaştıktan sonra kilonuzu koruyabilmeniz ve daha kaliteli-sağlıklı bir yaşam sürdürebilmeniz için spordan hiç vazgeçmemeniz gerekir. 

İlk günler çok nefesim tıkanıyor, zorlanıyorum, ne yapmalıyım diyorsanız, tempolu egzersizlerin kalp atışını yükselttiğini hatırlatırız ayrıca yüksek nabız ise hızlı nefes alıp vermenize neden olur.  Vücut kondüsyonu iyi değilse, hayatınızda ilk defa yada uzun bir aradan sonra spor yapmaya başladıysanız, bu durum nefes nefese kalınmasıyla sonuçlanabilir.  Bu nedenle başlangıç aşamasında sizi nefes alıp verme açısından fazla zorlamayacak bir hız-süre uygulamalısınız.  Kondüsyonunuz ve nefes alıp vermeniz zaman içinde düzeldikçe ve artık zorlanmadığınızı hissettiğinizde egzersiz şiddetini arttırabilirsiniz.  Nabzın normalin üstüne çıkması tehlikelidir.  Tempolu ve uzun süreli egzersizlerde, (örneğin 30 dakikalık sürekli bir koşuda), başlangıç hızını düşük tutarak dolaşım sisteminin kendini adapte etmesine zaman tanımalısınız.

Bu bilgiler doğrultusunda http://www.modaluna.com/ un Dynamic yürüyüş/koşu bandı kampanyasından alacağınız ürünü artık daha bilinçli kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder